Kaip skiepyti Pomidorus

Kaip skiepyti Pomidorus?

Kasdien vis didesnio susidomėjimo sulaukia daržovių skiepijimas, ypač nemažai žmonių domisi pomidorų skiepijimu. Lietuvių kalba informacijos nedaug, tad vėl teko ieškoti  straipsnių anglų kalba. 

Radau vieną įdomų ir manau naudingą, tad perteikiu ir Jums.  
Vertimas ne profesionalus, tad jei suprantate anglų – skaitykite originalų straipsnį  (https://www.rhs.org.uk/advice/profile?PID=825
Taip pat turiu paminėti, kad straipsnyje minimi daržovių skiepijimo, sėjos, sodinimo laikai tik orientaciniai, labiau pritaikyti Anglijai, tad turėtumėte atsižvelgti į tai, kad Lietuvoje kiek vėlesni laikai. Be to straipsnyje  minimas priemones, daržovių veisles ir hibridus ne visada rasite Lietuvoje, kai ką gali tekti pirkti, siųstis iš kitų šalių.

*Poskiepis (ang. rootstock)- augalas, į kurį skiepijama
*Įskiepis (ang. scion)-  šakelė, pumpuras įskiepytas į kitą kamieną (poskiepį).


Pomidorų skiepijimas:

Esant nedideliam sodinimo plotui ar norint  šiek tiek paeksperimentuoti savame darže yra galimybė užsiimti pomidorų skiepijimu. Šis metodas suteikia labai įdomų užsiėmimą ir galimybę auginti augalus tame plačiame plote kiekvienais metais. 
Skiepytos daržovės yra labai atsparios ligoms plintančioms šaknų lygyje ir duoda didesnį derlių.  Skiepijimo metodas yra pakankamai komplikuotas ir pirmus kartus gali nepasisekti, tačiau įgudus tai yra labai įdomi veikla, suteikianti daug įdomių rezultatų ir jūsų pomidorus ar kitas daržoves pavers išskirtinėmis.

Čia rasite:
·                   1.Poskiepių ir įskiepių auginimas.
·              2.Poskiepių ir įskiepių paruošimas skiepijimui
·              3.Skiepijimo metodai ir praktika
·              4.Problemos

Daržovės, kurias taip pat galima skiepyti:  baklažanai, čili pipirai, agurkai, melionai, moliūgai ir saldžiosios paprikos. Ir kiti, kurie gali būti įskiepyti į tinkamus poskiepius.

Skiepyti augalai pasižymi stipresniu augimu ir atsparumu žemėje esančioms ligoms ir kenkėjams (pvz: nematodams). 
Tai ypatingai aktualu, kai daržovės yra auginamos šiltnamiuose, kuriuose nusistovi tas pats gruntas (žemė nėra kaskart pakeičiama) ar nenaudojama sėjomaina. Be to augalų skiepijimas yra labai vertingas siekiant išlaikyti paveldo (ang. Heritage) veisles, nes dauguma naujai išveistų rūšių ir porūšių jau turi tam tikrą atsparumą specifinėms ligoms.


Skiepyti augalai, tokie kaip pomidorai pradeda megzti vaisius daug ankščiau ir duoda didesnį derlių. Pagrindiniai tikslai skiepijant dėl komercinijos yra augalų atsparumo didinimas bakteriniams  vytuliams (ang. Fungal wilts), augalo greitesnis augimas ir atsparumas  žemai temperatūrai.

Skiepijimo laikas: kada galima pradėti skiepyti augalus?

Pavasaris yra pats palankiausias laikas auginti tiek poskiepį (į kurį bus skiepijama), tiek įskiepį  (augalą, kurio vaisius norėsite ragauti). Juos rekomenduojama auginti iš sėklos, o nepirkti  jau užaugintų, nes auginant nuo pat sėklos galima tinkamai sekti augimo stadijas . Tai yra labai svarbu norint pasiekti augalo struktūrų suderinamumą skiepijimui.

Tikslus laikas kada reikia sėti sėklas priklauso nuo to, kokį augalą žadate skiepyti ir kada tam augalui yra pačios palankiausios sąlygos augti. Esant per aukštai temperatūrai ir nevienodam apšvietimui (ypač auginant ant palangės be papildomo apšvietimo) –  augalai ištįsta.

Auginamus lauke pomidorus, paprikas ir baklažanus- palankiausias metas sėjai  yra kovo mėnesio pabaiga. Paruošus augalus laiku ir esant pakankamai šiltam orui lauke- gegužės ar birželio mėnesio pradžioje  jie jau gali keliauti į lauką.

Šildomiems šiltnamiams, kur vidutinė temperatūra yra užtikrinama ~15°C laipsnių – įskiepių ir poskiepų sėjos pradžia gali būti ir vasario vidurys.

Kaip skiepyti pomidorus ar kitas daržoves?

Pasiruošimas:
Jums prireiks užsiauginti du augalus. Vieną skirtą šakniastiebiui ir kitą skirtą vaisių auginimui (veislę). Dauguma šiuo metu rinkoje esančių pomidorų rūšių tinka skiepijimui, tad galite bandyti su jau žinomomis ir turimomis rūšimis.
  1.  Poskiepio sėklas pasėkite 2-3 dienomis ankščiau, nes šis augalas turi tūrėti stipresnį šaknyną, reikiamą atlaikyti skiepijimo procesą. Daiginimo temperatūra tūrėtų būti 17-21°C.
  2. Labai svarbus yra apšvietimas. Kad augalai neištystų, idealiai tinka daigyklos ir maži šiltnamiukai su apšvietimu. Auginant tik ant palangės yra šiek tiek sudėtingiau, nes reikia užtikrinti tinkamas temperatūros ir vienodo apšvietimo sąlygas. Labai svarbu, kad abiems augalams (poskiepiui  ir įskiepiui), augant būtų užtikrintos identiškos sąlygos.
  3. Kai sėklos išauga ir pasiekia tikrųjų lapų stadiją– juos galima perkelti į individualius vazonėlius (7,5 cm gylio).
  4. Sodinukai turi augti žemesnėje temperatūroje: apie 13-16°C.

 Augalai yra tinkami skiepijimui, kai pasiekia 10cm aukštį ir jų stiebai tampa tvirti ir pakankamai stori.

Skiepijimas

Prieš skiepijimą labai gerai nusiplaukite rankas. Ypatingai jei pastaruoju metu dirbote su kitais augalais, žeme, trąšomis ar chemikalais. Išsirinkite kuo panašiau atrodančius augalus (poskiepį ir įskiepį). Ūgis, storis, lapų plotas ir t.t. (kuo panašesni augalai – tuo lengviau jie prigyja).

Jums prireiks:


1. Labai aštraus ir sterilaus peiliuko/skalperio/britvos (kuo plonesnis ir aštresnis ašmuo, tuo mažiau pažeidžiamas augalas ir jo vidinė struktūra);
2. Sukabinimo klipsų* (juos galite atsiųsti čia: (spausti čia) arba  polipropileno pagrindo specialios lipnios juostos, teipo (ang. Sellotape);
3.  Pakankamai didelio permatomo plastikinio maišelio arba specialaus augalų propagavimo indo (ang.  propagator)



Pomidorų skiepijimo eiga žingsnis-po-žingsnio:

  1.  Poskiepio paruošimas: nupjaukite (nekirpkite su žirklėmis)  viršutinę augalo dalį ir ją išmeskite. Pasilikite  tik apatinę augalo dalį. Padarykite 1cm gylio vertikalią įpjovą. Pasistenkite tai atlikti kuo tiksliau ir iš pirmo karto, kad augalas kuo mažiau traumuotųsi ir būtų išvengta mikroskopinių pažeidimų.
  2.  Skiepo paruošimas: nupjaukite (nekirpkite su žirklėmis) viršutinę augalo dalį ir ją pasilikite. Skiepo koto apačioje kotą išpjaukite V-formą.
  3. Įstatykite skiepą į poskiepyje padarytą įpjovą, taip, kad abi dalys sueitų tinkamai.
  4. Abi dalis fiksuokite su spaustukais ar specialia juostele. Įsitikinkite, kad abi dalys laikosi stabiliai ir nejuda. Neperspauskite augalo dalių. Jei jungtis bus traiškoma – augalai neprigis.
  5. Apglėbkite augalą plastikiniu maišeliu ar įdėkite į specialų propogatorių ir patraukite jį nuo tiesioginių saulės spindulių. Augalą reikia laikyti 15-19°C.
  6. Kasdien trumpam nudenkite plastikinį maišelį, kad augalas gautų oro ir patikrinkite ar reikia jau laistyti. Dirvą laikykite drėgną, bet ne šlapią. (pastaba: jei bus per drėgna, skiepas pradės leisti šaknis ir visas procesas nepavyks).
  7. Kai augalai susilies ir pradės augti kartu (apie 2-3 savaitę nuo skiepijimo) – nuimkite plastikinį maišelį, spaustukus ar juostą.
Galite pradėti pratinti augalą prie daugiau šviesos, drėgmės ir kitų sąlygų. Stebėkite, kaip augalas reaguoja ir auga.


Kita skiepijimo technika:
Skiepas gali būti daromas ir apverstos V raidės principu. Dėl skiepijimo technikų  literatūroje nuomonės išsiskiria. Daugelis autorių pataria pradžiai išbandyti abi ir pasirinkti tą, kuri atrodo paprastesnė ir duodanti geresnį rezultatą.

Žingsnis-po-žingsnio metodą galite matyti žemiau pateiktose nuotraukose:











Poskiepių  ir įskiepių  parinkimas daržovėms:

Solanaceae (bulviniai) poskiepiai yra tinkamiausi pomidorams, baklažanams, saldžiosioms ir aitriosioms paprikoms.
Sodininkams mėgėjams lengviausiai randami pomidorų hibridai Aegis ir Estamino F1

Cucurbitaceae (moliūginiai) poskiepiai tinka agurkams, melionams ir arbūzams. Dažniausiai prieinamas sodininkams yra „Triumph“

Problemos (skiepytų augalų trūkumai):
·         Skiepyti augalai daugiau nei įprasta yra linkę į virš žemės esančius parazitus ir ligas.Dažniau pasitaikančios problemos tarp skiepytų augalų:  baltasparniai, voratinklinės erkės, miltligė, pomidorų bei bulvių maras.
·         Fiziolginėms  ligoms, žiedams, puviniams skiepijimas įtakos nedaro. Tačiau jie turėtų mažiau sirgti dirvožemyje esančiomis ligomis ir kenkėjais.


Tiems kas užsiims daržovių skiepijimu pirmą kartą, rekomenduočiau pradžiai pasiruošti daugiau augalų (nors jų visų ir nesodinti), kad įvaldyti techniką. Tai labai įdomus užsiėmimas sodininkams, kurie ieško išskirtinumo ir mėgsta visokias naujoves, eksperimentus. Sėkmės J

Temų grupės