Orchidėjų substratų drėgmės sekimas bambukinėmis lazdelėmis ir iešmeliais


Pomėgis valgyti su bambukinėmis lazdelėmis (dažniausiai naudojamos kiniškam/japoniškam maistui), yra labai suderinamas su kitu pomėgiu- orchidėjų ar kitų augalų auginimu, kurių substratų drėgmę reikia nuolat sekti ir tikrinti :)

Aš niekada neišmetu bambukinių panaudotų lazdelių. Jas gerai nuplaunu, nudžiovinu ir smeigiu kuo arčiau orchidėjos:

Geriausia pagaliuką patalpinti orchidėjos persodinimo metu, kad nepažeisti šaknų, bet esant reikalui smeigiu ir jau pasodintoms. 

Lazdelę,  kai noriu pažiūrėti- ištraukiu ir jei būna dar drėgnas galas- nelaistau (kalbu apie hibridinį falenopsį). Po to vėl įkišu į buvusią vietą,
kad nepažeisti šaknų. Aišku sprendimas laistyti ar nelaistyti priklauso nuo orchidėjos priežiūros specifikos. Kai kurioms reikia nelaukti kol bus visiškai sausas substratas, nes nepakenčia uždžiūvimo (pvz.: miltoniopsio rūšys ir hibridai). Hibridinių falenopsių substratams leidžiu pradžiūti, o pvz. Phalaenopsis violacea var. Sumatra stengiuosi neuždžiovinti.

Minėtuosius bambukines lazdeles naudoju hibridiniams falenopsiams, katlėjoms ir kitoms stambesnėms orchidėjoms, kurios auga didesniuose vazonuose. Kai kurios rūšinės orchidėjos (Brassavola nodosa, Lycaste skinneri, Phalaenopsis violacea var. Sumatra, Phalaenopsis tetraspis C1) pas mane yra smulkesnės, įsodintos į mažesnius vazonus, tad joms naudoju bambukinius maisto iešmelius, jie plonesni .

Dažniausiai nepasikliaunu tik vienu rodikliu sekdama orchidėjų substratų drėgmę. Kartu su banbukinėmis lazdelėmis/iešmeliais naudoju ir šiuos būdus:
  • Jei orchidėja permatomame vazone žiūriu ar nesilaiko rasa ant vazono sienelių ir kokios spalvos šaknys. Drėgmės sekimą tik pagal rasą ant vazonų sienelių kritikuoja kai kurie orchidėjų augintojai. Drėgmės sekimas pagal rasą ant vazono sienelių netinka jei orchidėja stovi pakankamai saulėtoje vietoje. 
  • Jei orchidėja nepermatomame vazone, tai pakilnoju vagonėlį. Ir priklausomai nuo orchidėjos laistau, arba dar palaukiu.


Temų grupės