Kaip auginti levandas?

Kadaise teko sėti levandas iš pirktinių sėklų. Sėjimo procesas aprašytas straipsnyje ,,Levandų sėjimas". Levandas, kurias kadaise sėjau, auginu iki šiol. Tiesa jau nebereikia jų sėti namuose- jos puikiai pasisėja pačios po žiemos lauke. Straipsnio ,,Levandų sėjimas" pagrindinių herojų žydėjimas 2015 metais:







Levandas auginu ne vienus metus, šiuo metu sode auga apie 60 levandų krūmų. 2016 metų planuose- padvigubinti šį skaičių, tad dabar jau galiu pasidalinti pastebėjimais ir patarimais iš savo patirties apie jų auginimą, bei parašyti klaidas kurias pati dariau. Manau tokie patirties pasidalinimai- patys vertingiausi.


Kaip išsirinkti levandų daigelius?

  • Jei nusprendėte patys nesėti, o pirkti daigelius, patarčiau nesodinti levandų, kurios vazone auga daugiau nei 2 metus. Mano nuomone, sodinimui tinkamiausi kuo jaunesni levandų sodinukai- jaunesnės geriau adaptuojasi naujoje vietoje. Kol nesėjau levandų, esu ne kartą sodinusi pirktines levandas iš vazonų- nei viena neprigijo, nes buvo nemažai laiko praleidusios ankštuose vazonuose, tad buvau susidariusi nuomonę, kad jos labai lepios.
  • Jei levandas ketinate pirkti ir norite didesnio kiekio- pasirinkite patikimus, sąžiningus augintojus, kurie įvardija kokio amžiaus, kokios rūšies yra jų siūlomi augalai, bei sugeba patarti, papasakoti kaip levandas auginti toliau.
  • Rinkitės stiprius, neligotus, nenudžiuvusius, jei jos antrametės- jau atžėlusius po žiemos augalus. 
  • Jei norite , kad levandos gerai atlaikytų žiemas ir jų nereiktų įnešti į rūsį- geriausiai tiks tikrosios levandos veisles (lot. Lavandula angustifolia), nes kitos Lietuvoje nežiemoja arba labai nukenčia, nors yra labai įspūdingos ir gražios. 


Ką mėgsta levandos?


  • Pirmiausia- dirvą kuri neužmirksta. Jei dirva užmirksta, nuolat laikosi vanduo- reikėtų galvoti apie pakėlimą, o dar geriau- padaryti drenažą. Užmirkusioje dirvoje levandos sunkiai augs, nyks ar net žus. Ypač bus pražūtingi atlydžiai. Pas mane nėra drenažo ir keli krūmai auga žemiau, anksti pavasarį būna per drėgna jiems, tad labai nukenčia ar net nunyksta. 
  • Nerūgščią dirvą. Jei dirva rūgšti reiktų galvoti apie kalkinimą. Levandos mėgsta kalkingesnes dirvas
  • Laidžią dirvą. Tiktų smėlis ar žvyras pamaišytas su kompostine ar paprasta daržo žeme, galima įmaišyti truputį nurūgštintos durpės, vermikulito, perlito ar kitų priedų suteikiančių mišiniui laidumo. Iš didelės bėdos, nieko neturint daugiau,  tiks ir nurūgštinta durpė pamaišyta su smėliu ar žvyru (aš būtent į tokią ir sodinau)- pirmais metais jos gana skurs, kai kurie krūmeliai gali nunykti, tačiau antrais ir trečiais metais, krūmai kurie išgyvens- pradės bujoti. 
  • Saulėtą vietą. Jei levandoms trūks saulės- žydės negausiai, krūmeliai bus ištįsę.
  • Saikingą tręšimą mineralinėmis trąšomis, bet ir netręštos puikiai auga. Tiesa tręšimas taip pat efektyvesnis per lapus- mat levandų šaknys labiau į gylį, tad laistant gali jų gauti mažai ar visai negauti.

Levandų auginimo ypatybės 1-2 metais po pasodinimo:

  • Svarbiausias darbas pirmaisiais-antrais metais- kartas nuo karto nuskabyti viršūnes- taip levandos labiau šakosis ir suformuos gražius, tankius krūmelius. 
  • Pirmąją žiemą, ypač jei levandos auga neapsaugotos nuo šiaurinių vėjų- reiktų pridengti, tam tinka eglišakiai. Tiesa, aš nedengiu net ir pirmamečių, bet pas mane šiaurinius vėjus užstoja namas ir šiltnamis.
  • Levandos nėra greitai augantys augalai, tad svarbu turėti kantrybės ir iš jų nereikalauti per daug. Jei norisi greitesnio augimo ir rezultato- galima panaudoti stimuliatorių. Purškiant jis bus efektyvesnis. Tačiau su stimuliatoriais taip pat nepersistenkite, per sezoną 1-3 k patarčiau naudoti, nes naudojant dažniau gali išbalansuoti augalo hormonus ir augalas nunyks.
  • Pirmais sėjimo metais, levandos nežydės arba žydės po kelis žiedus- tad neišsigąskite. 
Jei nuo pirmųjų metų formuosite krūmelius, Jūsų augintinės atrodys maždaug taip:


Pavasarį

Vasarą


Kokių klaidų nedaryti?

  • Tarp levandų, ypač pirmais metais geriau nesodinti kitų augalų- levandų krūmeliai susiformuos negražiai, o vėliau teks drastiškai nugenėti, kad ataugtų gražūs krūmeliai. Aš pirmais metais auginau brokolius tarp levandų- brokoliai užaugo puikūs, be kenkėjų, jų niekas nepuolė, nors nepurškiau. Vėliau turėjau vargo ir kitą pavasarį teko smarkiai išgenėti levandas, nes buvo negražiai susiformavę krūmai. Jei levandas auginate ne dėl grožio, o tam kad apginti kitus augalus nuo kenkėjų- tuomet tas Jums neaktualu.
  • Suaugę krūmai nelabai mėgsta persodinimo, nes jų šaknys gilios, tad sunku iškasti jų nepažeidžiant. Perkėlus senesnį krūmą, gali net nunykti arba ilgai skursti, tad persodinti, jei reikia- kuo jaunesnius.
  • Pavasarį, jei levandų krūmai nerodo gyvybės,  neraukite ir nemeskite lauk- duokite daugiau laiko- iki vasaros pradžios. Levandos, kiek tenka stebėti, gana nenoriai bunda iš "žiemos miego", o ir "bunda" netolygiai- vieni anksčiau, kiti vėliau. 


Dar šis bei tas iš patirties:

  • Jei norite pavėlinti levandų žydėjimą- genėkite viršūnes. Galima vienas genėti ilgiau kitas- trumpiau taip nuvėlinsite žydėjimą ir džiaugsitės ilgiau jų žydėjimu. 
  • Teko savo levandas sodinti ten kur laisvai ganosi elnių ir danielių būriai. Daugumą augalų jie nuėsdavo, bet levandų, serenčių ir petunijų neėdė- tiesa visi šie augalai augo šalia.
  • Jei levandas nuspręsite auginti vazonuose- pasirinkite tokius, kurie būtų gilesni, nes levandų šaknys yra gana ilgos ir eina į gylį. Vazone žemės mišinys taip pat turi būti laidus. O augalais paliktus augti vazonuose, prieš žiemą reikia pasirūpinti- įkasti į žemę ar patraukti į šiltesnę vietą ir apdengti, kad augalai nenukentėtų nuo šalčio. O jei pasirinkote auginti nežiemojančias Lietuvoje levandas- tuomet reikės įnešti į vėsų rūsį ar kitą patalpą, kurioje augintinės nenukentėtų nuo šalčio.
  • Nors literatūroje rašoma, kad levandos nemėgsta stipraus genėjimo- jos pas mane yra ištvėrusios ne vieną stiprų išgenėjimą ir nei 1 levanda nuo to dar neišnyko. Tik po tokių išgenėjimų aš dažniausiai papurškiu augalų augimo stimuliatoriumi (pagrinde naudoju Seasol)- greičiau atsigauna ir suželia.
Mano užaugintų levandų puokštės paruoštos džiovinimui:



Temų grupės