Marui atsparūs pomidorai


Dažnas pomidorų augintojas, kaip išvengti pomidorų ligų pradeda galvoti jau rinkdamasis pomidorų sėklas, ar dar gerokai prieš jas įsigyjant. Manau tai geras požiūris, nes kuo atsparesnis hibridas ar veislė - tuo mažiau vargo bus rudenį su ligomis.

Radau visai įdomų straipsnį anglų kalba, kadangi verčiausi sau tai pasidalinsiu ir su kitais, gal dar kiek su savomis interpretacijomis. 

Straipsnio vertimas mėgėjiškas, ne profesionalus, tad jei anglų suprantate gerai, siūlau skaityti visą straipsnį anglų kalba (nuoroda pabaigoje).

Maras, kurio sukėlėjas yra patogenas Phytophthora infestans (Fitoftora), yra labiausiai plintanti, užkrečiama ir labiausiai žalojanti augalus liga. Beveik visais atvejais pasireiškia augalo ir jo vaisių žūtimi. Ypatingai tais atvejais, kai ligos nebandoma suvaldyti ar imtis prevencinių priemonių dar iki ligai pasirodant.
Pomidorų maras progresuoja esant dideliai drėgmei (kuri yra tiesiog tobula patogeno plitimui), taip pat jei prie didelės drėgmės kartu būna ir vėsi temperatūra, lietus, rūkas ir kita. Ligos plitimas yra susietas ir su gamtoje kylančiais gaisrais. 


Pastebėta, kad patogeno sporos yra labai atsparios ir lengvos, todėl kartu su dūmais gali būti nuneštos daugiau nei 40 km pavėjui. 

Ši užkrečiama ir pavojinga augalams liga, jeigu nesuvaldoma mažame sode, gali išplisti į toliau esančius sodus, daržus ir  bulvių laukus.  Tai ypatingai svarbu dideliems pomidorų ūkiams ar kolektyviniams sodams.


Pomidorų maras yra viena iš nedaugelio ligų, su kuria tiesiog negalima taikytis, nes  žala derliui yra didžiulė.
Pomidorų maro poveikis lapams ir vaisiams. Nuotraukos autorius: Margaret T. McGrath, Cornell University



Daugiau informacijos, kaip identifikuoti marą galite rasti eOrganic video medžiagoje: Identifying and Scouting for Late Blight on Organic Farms

Atsparumas marui

Siekiant apsaugoti savo derlių nuo maro, geriausias būdas yra rinktis iš prigimties jam atsparesnes pomidorų veisles ir hibridus. Taip išvengti ligos ar suvaldyti jos plitimą tampa paprasčiau (tai ypatingai svarbu dideliems ūkiams).


Efektyviausiai  ligą suvaldyti arba jos išvengti - imtis prevencinių priemonių dar prieš pasirodant arba skubiai gelbėti augalus pastebėjus pirmuosius ligos ženklus/židinius. 


Skirtingai nuo žmonių ar gyvūnų, augalai negali būti išgydyti nuo šios ligos ir nėra jokių 100% veiksmingų vaistų (fungicidų), kurie visiškai išgydytų ligą ar jos simptomus. Tai svarbu žinoti, nes maro iš esmės suvaldyti neįmanoma jokiais fungicidais, kai jam plisti yra palankios drėgmės ir temperatūros sąlygos. 


Sporos plinta labai greitai ir tiesiog fiziškai neįmanoma jų visų paveikti fungicidais.

Pagrindinis suvokimas apie pomidorų marui atsparias rūšis ateina iš genetinio atsparumo nustatymo ir kiekvieno pomidorų rūšies genotipo nustatymo, pagal kurį nustatomas atsparumo lygis kiekvienam ligų sukėlėjui. 

„Pagrindinio geno“ (ang. Major-gene) atsparumas yra vienas pagrindinių augalo atsparumą nusakančių faktorių ligoms, tarp jų ir pomidorų marui. Pagal pagrindinio geno atsparumą ir gebėjimą perduoti savo atsparumą – tokius augalus yra daug paprasčiau veisti ir dauginti, negu „antraeilio geno“ (ang. Minor-gene), be to pasipriešinimas patogenams yra didesnis. 

Bėda yra tame, kad pagrindinio geno pasipriešinimas patogenams yra labai siauras (specifiškas). Nors jis gerai priešinasi vienos rūšies ligos sukėlėjams, tačiau turi mažą pasipriešinimą kitiems. Dėl šios priežasties net ir šiek tiek pakitus (mutavus) ligos sukėlėjui, augalas būna jam neatsparus.
Per ilgametę patirtį ir pritaikius naujausias technologijas buvo identifikuoti keli pagrindiniai genai, kurie turi stiprų pasipriešinimą tam tikriems ligos sukėlėjams. 

Apie tai plačiau:
Vėlyvajam pomidorų marui yra nustatyti 4 pagrindiniai atsparumo genai ir 24 patogeno genotipai (ligos sukėlėjo) remiantis tyrimais atliktais JAV – 2014 m.

Pomidorų atsparumo genai yra: Ph-1, Ph-2, Ph-3 ir Ph-5 (lentelė nr.1 ,žemiau
Kitas Ph-4 genas buvo nustatytas Azijoje. 
Šie genai buvo nustatyti iš Solanum pippinellifolium- laukinio pomidoro (Solanum lycopersicum) giminaičio. 
Šie genai yra labai atsparūs specifiškiems patogenams (ligų sukelėjams), tačiau neatsparūs kitiems.
Įdomu tai, kad : Ph-1 genas yra visiškai neatsparus naujausiai JAV nustatytam ligos sukelėjui (genotipui) pavadinimu „US-23“ .

Ph-2 ir Ph-3 yra įprasti genai naudojami išvedinėjant hibridus. Jie sukuriami pavieniui arba poruojant. Panaudojant poras su skirtingais genais (pvz: Ph-2 ir Ph-3) ar po dvi to paties geno kopijas, siekiama gauti didelio atsparumo augalus. Augalas turintis vieną  geno kopiją yra heterozigotinis, o hibridas su kopija iš kiekvieno tėvų yra homozigotinis.


Lentelė nr. 2 (žemiau) išdėsto atsparias rūšis su informacija apie atsparumą ir atliktų tyrimų rezultatus. 
Augalai su Ph-2 ir Ph-3 buvo vertinami 2012-2013 metų periode, juos tiriant su pačiu naujausiu atrastu US-23 ligos sukėlėju.

Iš kairės į dešinę pomidorai paveiki naujausiu pomidorų maro US-23 sukelėju: „Mountain Fresh“, „Mountain Merit“ ir „Mountain Magic“. Nuotraukų autorius:  Margaret T. McGrath, Cornell University

Kad suprasti toliau reikia įsisavinti:
Pomidorų maro genotipai numeruojami nuo US-1 iki US-24- kuo didesnis numeris yra priskirtas, tuo vėliau buvo atrastas. Pagal tai yra pastebėta, kad kuo didesnis skaičius (įskaitant US-22 ir US-23), tuo pavojingesnis (agresyvesnis) yra šios ligos sukėlėjas pomidorams, (lyginant su US-1/US-8), kurių atsparumas didėja jau ne vienus metus ir, kuriems dauguma jau yra atsparūs.

Toliau informacija yra skirta labiau patyrusiam bei suprantančiam anglų kalbą skaitytojui:
Priedo prie žemiau pateiktų lentelių apie atsparumus, daugiau informacijos internetu galite rasti čia (www.usablight.org/node/52)

Sugebėjimo priešintis marui programa ir jos rezultatai:

Šių tyrimų esmė buvo nustatyti pomidorų ir jų genų atsparumą specifiniams maro sukelėjams ir pagal tai sudaryti priežiūros ir rekomendacijų programas, pagal kurias vadovaujasi JAV ūkininkai, kad gautų gerą derlių. 
Svarbu paminėti, kad pagal tyrimo rezultatus nei viena pomidorų veislė ar hibridas nėra 100% atsparus marui (Fitoftorozei). Bet kai kurios rūšys yra daug atsparesnės ir ligos simptomus parodo tik paveikus juos labai dideliu ligos sukėlėjo kiekiu (augalas nesugeba kovoti).

Lentelė nr. 1 Pomidorų genetinio atsparumo marui žymėjimas ir gebėjimo priešintis ligai apibūdinima
Genetinis atsparumas
Gebėjimas pasipriešinti Phytophthora infestans genotipams
Ph-1
Neatsparus naujausiam US-23 atliekant pakartotinius bandymus.  Neatsparus US-7, US-11, ir US-17 atliekant laboratorinius tyrimus
Ph-2
Vidutiniškai atsparus US-23 ir US-24 atliekant pakartotinius bandymus. Neatsparus US-22.  Turi didelį atsparumą US-11 ir US-17, bet neatsparus US-7 atliekant laboratorinius tyrimus.
Ph-3
Didelis atsparumas US-23 ir labai atsparus US-11 ir US-17 sukėlėjams atliekant pakartotinius bandymus. Pastebimas ženklus atsparumas US-22 ,kai ligos sukelėjas buvo gamtoje (natūraliai augant), bet neatsparus, kai yra izoliuota patalpa laboratorijoje; taip pat neatsparus US-24 sukėlėjui.
Ph-2 + Ph-3 (abu heterozigotai)
Labai atsparus US-23 atliekant pakartotinius bandymus. Taip pat labai atsparus  US-11, US-17, ir US-22 sukėlėjams.
Ph-2 Ph-3 (abu homozigotai)
Labai didelis (net puikus) atsparumas US-23 sukėlėjams atliekant pakartotinius bandymus. Taip pat labai geras atsparumas US-11,  US-17, ir US-22 atliekant tyrimus laboratorijose.
Ph-5-1 ir Ph-5-2
Užtikrintas atsparumas US-23 sukėlėjams atliekant pakartotinius bandymus. Kolkas nėra išveistų komerciškai prieinamų veislių.

Lentelė nr 2.  Pomidorų atsparumas grupuojant pagal vaisiaus tipą,  sugebėjimą pasipriešinti ligai, atspariausi nurodyti pirmoje lentelės dalyje.  Pastebėjimai priešintis ligai daugiausiai paremti atliekant pakartotinius bandymus lauke.  Rezultatams paremti, laboratorijoje buvo tiriami pažeisti lapai, siekiant nustatyti pažeidimo lygį.  Paminėti ir kiti pastebėjimai.   

@@@
Rūšis
Tipas
Atsparumas 
Sėklų platintojas
Pastebėjimai apie atsparumą
Iron Lady


Raudoni  standartiniai (ang. red slicer)

Ph-2 + Ph-3 (abu homozigotai)
High Mowing Organic Seeds
Labai geras atsparumas US-11 US-23, ir US-24. Panašūs rezultatai pasiekti  su kitais sukėlėjais, įskaitant  US-17 ir US-22. Sėklos komerciškai parduodamos nuo 2014m. 
Defiant PHR

Raudoni  standartiniai (ang. red slicer)

Ph-2 + Ph-3 (abu heterozigotai)
Johnny's Selected Seeds
Labai geras atsparumas US-11, US-23, ir US-24. Atsparus US-17 ir US-22.
Mountain Merit

Raudoni  standartiniai (ang. red slicer)
Ph-2 + Ph-3 (abu heterozigotai)
Seedway
Labai geras atsparumas US-23 ir US-24.  Atsparus US-11, US-17, ir US-22.
Plum Regal


Raudoni slyviniai
Ph-3 (homozigotas)
Seedway
Geras, bet nepastovus atsparumas US-23 (kartais neatsparus). Labai geras atsparumas US-11 ir US-17. Pastebėtas atsparumas US-22 kai auga lauke, bet neatsparus laboratorijoje; neatsparus US-24 (laboratorijoje).
JTO- 545

Raudoni slyviniai
Ph-3
Johnny's Selected Seeds
Geras atsparumas US-23. Atsparus US-11, US-17, ir US-22.
Mountain Magic


Raudoni smulkiavaisiai
Ph-2 + Ph-3 (abu heterozigotai)
Keletas
Labai geras atsparumas US-11, US-17, ir US-23; atsparus US-22, US-23, ir US-24 atliekant tyrimus laboratorijoje.
Matt's Wild Cherry (S. lycopersicum var. cerasiforme)

Raudoni vyšniniai
Nežinomas, Ph-3? iš Meksikos
Keletas
Geras atsparumas US-17, US-23 ir US-24. Pastebėtas atsparumas US-22 auginant lauke.  Atsparus US-22, US-23, ir US-24 laboratorijoje. Dalis lapijos be simptomų; puikus vaisių atsparumas US-8 ir US-11.
Jasper


Raudoni vyšniniai
 Nežinomas
Johnny's Selected Seeds
Labai geras atsparumas US-23.
Lemon drop


Geltoni vyšniniai
 Nežinomas
Totally Tomatoes 
Labai atsparus US-23 ir US-24. Iš dalies atsparus US-11.
Mr. Stripey (aka Tigerella)


Veislė
Nežinomas
Keletas
Pakankamai geras atsparumas US-23. Atsparus US-22.
Pruden’s Purple 

Veislė
Nežinomas
Johnny's Selected Seeds
Geras atsparumas US-23. Vidutiniškai atsparus US-24 ir US-17. Dalis lapijos be simptomų, bet vaisiai su ligos požymiais US-8 ir US-11 . Vidutiniškai atsparus US-22, US-23 ir US-24 (laboratorijoje).
Wapsipinicon Peach


Geltoni persikiniai
Nežinomas
Totally Tomatoes 
Geras atsparumas US-23 ir US-24. Labai geras atsparumas US-22, US-23, ir US-24 (laboratorijoje).
Cerise rot


Raudoni vyšniniai
Nežinomas

Šiek tiek atsparus US-11
Clou OP

Geltoni smulkiavaisai
nežinomas

Geras atsparumas US-11 ir US-24.
Golden Currant

Geltoni vyšniniai
nežinomas

Labai geras atsparumas US-24 ir geras atsparumas US-11.
Resi

red cherry
nežinomas

Very good resistance to US-11 and US-24.
Rote Murmel


Smulkūs raudoni vyšniniai
nežinomas

Labai atsparus US-11 ir US-24.
Rote Zora

Smulkūs
nežinomas

Labai atsparus US-24 ir gerai atsparus US-11.
Quadro

Maži raudoni slyviniai
nežinomas
Adaptive Seeds
Gerai atsparus US-24
Žemiau nurodytos rūšys nėra atsparios US-23 genotipui ir vėlesniems.
Heinz 1439

Raudoni  standartiniai (ang. red slicer)
nežinomas

Mažas atsparumas US-23; Nepastovus atsparumas.
Legend OP


Raudoni  standartiniai (ang. red slicer)
Ph-2 (homozigotai)
Keletas
Mažas atsparumas US-23. Neatsparus US-11, JAV-22 ir US-24. Atsparumas kartais kintantis. Neatsparus US-22, US-23, ir US-24  laboratorijoje.
West Virginia 63, OP


Raudoni  standartiniai (ang. red slicer)
Ph-2
Keletas
Buvo neatsparus bandant US-23.
New Yorker, OP

Raudoni  standartiniai (ang. red slicer)
Ph-1
Totally Tomatoes 
Neatsparus US-11 ir US-23.  Neatsparus US-7, US-11, ir US-17 laboratorijoje.
Juliet

Slyviniai
Galimas Ph geno išsivystymas Pietų Azijos regione 
Keletas
Neatsparus US-23. Patenkinamas atsparumas US-17 irUS-22. Dalis vaisių nerodė simptomų su US-8 ir US-11. Neatsparus US-22, US-23, ir US-24 laboratorijoje.
Red Currant, OP (S. pimpinellifolium)

Vyšniniai
nežinomas

Geras atsparumas US-17. Dalis vaisių nerodė simptomų su US-8 ir US-11.
Yellow Currant (S. pimpinellifolium)

Vyšniniai
nežinomas

Puikiai toleruoja US-17. Dalis lapijos ir vaisių nerodė simptomų su US-8 ir US-11.
Yellow Pear, OP

Vyšniniai
nežinomas

Puikus toleravimas US-17.
Red Pearl


Vynuoginiai
nežinomas
Johnny's Selected Seeds
Neatsparus US-23 ir US-24.  Vidutinis atsparumas US-22.
Aunt Ginny’s Purple 

Veislė
nežinomas
Reimer Seeds 
Neatsparus US-23 ir US-24.  Geras atsparumas US-17.
Aunt Ruby’s German Green

Veislė
nežinomas
Seed Savers Exchange
Vidutinis atsparumas US-17. Neatsparus US-24.
Big Rainbow 

Veislė
nežinomas
Burpee
Pastebėtas atsparumas US-22.  
Neatsparus US-24.
Black Krim 

Veislė
nežinomas
Botanical Interests
Vidutinis atsparumas US-17. Kintantis atsparumas US-22. Neatsparus US-24.
Black Plum 



Veislė
nežinomas
Seeds of Change
Didelis atsparumas US-17. Neatsparus US-24.
Brandywine 

Veislė
nežinomas
Seed Savers Exchange
Neatsparus US-23 ir US-24. Vidutinis atsparumas US-17.
Slava 


Veislė
nežinomas
Reimer Seeds 
Dalinis atsparumas pastebėtas US-17.  Neatsparus US-24. Neatsparus US-22, US-23, ir US-24 (laboratorijoje).
Stupice 

Veislė
nežinomas
Irish Eyes
Dalinis atsparumas pastebėtas US-17. Neatsparus US-24.

Originalus atraminis straipsnis: http://articles.extension.org/pages/72678/late-blight-management-in-tomato-with-resistant-varieties
#pomidorai #daržas #sėklos #maras #veislės #veisliniai #hibridai #pomidorų #šiltnamis #laukas #ligos #fitoftora #auginimas #atsparumas




Temų grupės