Dekoratyviųjų spygliuočių dauginimas


Pernai pirmą kartą pabandžiau pasidauginti dekoratyvius spygliuočius gyvašakėmis. Dauginau pavasarį, o šakneles išleido tik rudeniop. Šį pavasarį jau persodinau:










 

Namų sąlygomis dauginant šiuo būdu, mano nuomone, svarbiausia turėti kantrybės, nes augalai šaknijasi tikrai ilgai, o ir nevisi išleidžia šakneles. Kol gyvašakės neparudavo jų nereikia rauti, tikrinti ar leidžia šakneles. Nors tiesa sakant pačiai man buvo įdomu, tai vis traukiau ir žiūrėjau, jei to nebūčiau dariusi, galbūt būtų daugiau augalų. Sėkme abejojau, nes daug kur rašoma, jog šis dauginimo būdas gana sudėtingas, mat reikia dirbtinio rūko sistemos, tinkamos temperatūros ir priežiūros. Kadangi dirbtinio rūko sistemos neturiu, tai vietoj jos naudojau tiesiog purškimą su paprastu rankiniu purkštuvu, kai pradžiūdavo žemė.



Teorinės informacijos internete apie augalų dauginimą gyvašakėmis nėra sunku rasti, kad ir šiame puslapyje  (kaip paruošti substratą, inspektus patarčiau ir vadovautis šiuo straipsniu): http://dendro.lt/index.php/dendro/article/view/56/45 Tad aš pateiksiu informacijos su paveiksliukais kaip šiemet dauginau praktikoje šliaužiantį kadagį šiuo būdu. Pateikiama tik mano patirtis, kuri nebūtinai sutampa su kitų :)

1. Pasiruošiau substrato. Pastebėjau, kad tujos ir spygliuočiai geriausiai šaknijasi kai ruošiu dvisluoksnį substratą (apačioje neutralizuota smulki durpė, o ant viršaus 2-3 cm sluoksniu sijotas žvyras arba smėlis). Nuotraukose kurias matote vienasluoksnis substratas- jame šaknijasi sudėtingiau:


Jei turėčiau laisvos vietos- įsirengčiau inspektą.  Manau tada būtų paprastesnė priežiūra, nes dauginant gyvašakėmis inde, reikia kruopščiau prižiūrėti, jog neperdžiūtų žemė.

2. Substrate su dantų krapštuku pribadžiau negilių skylučių. Mėgstu tiek sodinti tiek dauginti šachmatų principu, tad ir skylutes taip išbadžiau:



3. Po to prikarpiau šakų iš kurių ruošiu dauginamąją medžiagą:


4. Iš šių šakų dauginimui plėšiau sumedėjusius ūgliukus, nes kiek domėjausi tai būtent atplėšti, o ne karpyti geriau įsišaknija. Atplėšus gaunama taip vadinama "pėdelė":



5. Kai atplešiu prie pėdelės pašalinu keletą spyglių, kad lengviau būtų įtvirtinti substrate. Taip paruoštą ūgliuką dar pamirkiau į įsišaknijimo hormonus:



6. Paruoštą dauginimui šakelę iškart kišau į skylutę substrate ir apspaudžiau. Dauginamos gyvašakės substrate atrodė štai taip:


O nuo šakų liko tik viršūnėlės nepanaudotos, nes jos per mažai sumedėjusios arba išvis nesumedėjusios:




7. Kad rečiau reikėtų drėkinti šį kartą padariau primityvų šiltnamiuką, kurį kartas nuo karto nudengiu pravėdinti:


Šį kartą dauginamas gyvašakes laikau kambaryje, nes pernai laikiau šiltnamyje, manau buvo per karšta gal todėl tik rudeniop pradėjo leisti šakneles. Šį kartą pažiūrėsiu kaip šaknysis kambaryje. Kai išdžiūsta papurškiu smulkiausiu purkštuvo rėžimu. Neaišku ar ir šį kartą pavyks, bet manau bandyti verta, jei ir nepavyks- bus patirtis.

Paskaičius teorinių straipsnių apie šį dauginimo būdą išties atrodo sudėtinga, bet kartą pabandžius šį būdą praktikoje- visai paprasta ir antrą kartą tą padaryti išvis paprasta, o jei  pavyksta- norisi pabandyti ir dar kartą. Sėkmės jei visgi nuspręsite pabandyti :)










Temų grupės