Levandų sėjimas



Kaip sėti levandas, kad jos išdygtų?


Nemažai žmonių susiduria su problema, kad pasėjus namuose levandų sėklas jos išvis neišdygsta arba išdygsta tik kelios, nors sėklų buvo daug. Didžiausia paslaptis, tame, kad levandų sėkloms reikia šaltos stratifikacijos, t.y. jas palaikyti šaltai. Kol nežinojau, pats žodis stratifikacija, skambėjo labai sudėtingai. Kai pasidomėjau ir pati išbandžiau kas tai yra - jau neatrodo labai sudėtingas dalykas :)






Kaip aš sėjau levandas, kad jos puikiai dygo?
  • Paėmiau šviesios tankios drobės gabaliuką (manau tam puikiai tiktų kokios tankios baltos paklodės, virtuvinio rankšluosčio (tik ne frotinio) gabaliukas ar kažkas panašaus kas jau nebereikalinga, atitarnavę ar suplyšę). Marlė,vata ar kažkas puraus netinka, nes levandų sėklos pakankamai smulkios, bus sunku po to iškrapštyti. Taip pat labiau tinka balta ar šviesi medžiaga, nes geriau matosi tamsios levandų sėklos :)
  • Tą medžiagos gabaliuką sušlapinau, nugręžiau, įdėjau į dėžutę (aš ėmiau nuo lydyto tepamojo sūrio prieš tai gerai išplovus). 
  • Subėriau sėklytes į vidurį, truputį pasklaidžiau, kad nebūtų didelė krūva vienoje vietoje. Užlenkiau medžiagos kampus, taip kad būtų apklotos visos sėklos ir uždengiau dėžutes dangtelį. Ilgiau laikant šaldytuve sėklas, dangtelį reiktų kasdien nuimti ir pravėdinti ar išvis jo nedėti, kad nesupelytų sėklos.
  •  Kelioms dienoms dėžutę su sėklomis įdėjau į šaldytuvo daržovių skyrių. Svarbu nepersistengti ir nedaryti dvigubos stratifikacijos. Šaldyti reikia tik vieną kartą. 
  • Sėklų kol laikiau šaldytuve nedrėkinau, nes neilgai laikiau, tik kelias paras. Laikant kokią savaitę reiktų prižiūrėti, kad medžiaga būtų drėgna. Jei pasirodytų, jog sausoka, manau užtektų truputį papukršti ar keletą lašelių užlašinti, nes gausiai liejant  gali išplaukti sėklos. 
  • Po šaldymo sėjau į vazoniuką, apie 10 cm skersmens. Žemę gerai sudrėkinau, išbarsčiau šaldytas sėklytes, jas  gerai paspaudžiau. Sėklų žemėmis neužbėriau. 
  • Pasėjusi, vazoniuko viršų uždengiau su plėvele ir kasdien stengiausi pravėdinti: nudengdavau kokiai valandai. Nevėdinant gali supelyti sėklos ir žemė. 
  • Vazoniuką stačiau ant radiatoriaus, bet ne tiesiogiai- padėjau storą polisterolio plokštę po vazono apačia (galima dėt ir kažką kitą, kokį storesnį rankšluostį) ar tiesiog pastatyti šalia radiatoriaus arba kito šilumos šaltinio. Čia taip pat svarbu nepersistengti, kad neiškeptų ar nesušustų sėklos.
  • Kol dygo man neteko drėkint žemės, nes buvo pakankamai drėgna. Bet jei išsausėja, reiktų atsargiai padrėkint: su purkštuvu, šaukšteliu ar kažkuo palašinti, kad nesuplauktų į vieną vietą sėklos.
  • Pradėjus dygti levandoms, nebedengiau pėvelės ir vazoniuką kėliau ant pietinės palangės. Svarbu statyti kuo šviesiau, nes jei gaus tik šilumos, bet ne šviesos daigeliai stipriai ištįs ir bus silpni. Esant galimybei galima pratęsti dieną dedant vazoną po augalų lempa. Tam aš naudoju OSRAM FLUORA.
Po 10 dienų nuo sėjos pas mane rezultatas buvo toks (keletas daigelių patįso, nes pražiopsojau dygimą ir dar tankiai dygo):

                                   
Aišku ne visos tolygiai dygo, buvo dar ir vėliau išdygusių. Pernai levandas sėjau kovo 10 dieną, tai man buvo pats tas: iki sodinimo į lauką daigeliai nei peraugo nei buvo per maži.Kad išpikiuoti reiktų palaukti keletos tikrųjų lapelių. Kadangi pas mane tankiai sudygo, teko pikiuot kai kuriems daigeliams turint tik po vieną tikrąjį lapelį, o kai kuriems dar išvis jo net neturint, nes grėsė visų daigelių ištįsimas. Tiesiog nesitikėjau tokios sėkmės- levandas sėjau pirmą kartą. Tad patarčiau, sėjant visą sėklų pakutį, pasirinkti didesnį indą ar kelis į kuriuos sėsite arba sėti tik dalį sėklų.Manau aprašytąjį būdą puikiai galima pritaikyti ir kitiems augalams, kuriems reikia šaltosios stratifikacijos, tik reiktų žinoti ar tiems augalams reikia ilgos (gali tekti laikyti šaltai ir pusmetį) ar užtenka trumpesnės  stratifikacijos (kelių dienų- savaitės).Be būdo, kurį aprašiau, levandų sėjimui naudojami ir kitokie būdai: 
  • Sėklų pokutis su sėklomis laikomas apie savaitę ar ilgiau šaldytuve ar šaldytuvo kameroje, o po to sėjamos sėklos.
  • Pirma sėjant į vazoną, o po to išnešant keletui dienų ar savaitei į šaltą vietą ar tiesiog dedant tą vazoną į  šaldytuvo daržovių skyrių.
  •  Taip pat naudojama ir natūrali stratifikacija- sėklos išbarstomos lauke  iš rudenio, ar pavasarį dar laikantis šaltukui. 

Dėl paminėtųjų būdų veiksmingumo negaliu nieko pasakyti, nes neišbandžiau. Jei nepasisėkė susidaiginti levandų mano aprašytuoju būdu- nebūtinai darėte kažką blogai- gal tiesiog buvo nekokybiškos sėklos. 













Temų grupės