Chili pepper / aitrioji paprika


Parašysiu keletą savo patarimų, nuomonę ir šiek tiek patirties. Galbūt tai padės šiek tiek apsispręsti renkantis aštriąsias paprikas, ypač pradedantiesiems. 

Pernai pirmą kartą auginau mano akimis nemažą kiekį aštriųjų paprikų (30 vienetų) šiltnamyje. Parašysiu ir apie veisles, kurias pernai auginau, kas mūsų šeimai patiko, kas nepatiko ir ką naujo žadame išbandyti šiais metais.

Aštriąsias paprikas neretas pradeda auginti, ne kiek dėl savęs, o dėl artimųjų ar aplinkinių. Kartais pats augintojas negali pakęsti aštrumo ir net neparagauja auginamų čilių. O auginti pradeda, nes nemažai būna teigiančių: ,,Labai aštriai valgau", ,,Mėgstu aštrius patiekalus", ,,Patinka aštrumas" ir panašiai. Tad norisi nustebinti ir užauginti tas kas patiktų tiems aštrumo mėgėjams. Tačiau po kelių aštriųjų patiekalų, pagamintų iš savo užaugintų aštriųjų paprikų, gali pradėti sakyti: ,,Tik aštriai negamink", ,,Man jei galima be pipiriukų". Tiesa sakant man taip ir buvo- pusę tokių aštriamėgių atkrito, o pasaulio aštriausiųjų net neauginau :)

Pradėjus auginti dėl kitų (savęs) reiktų pirma išsiaiškinti: ką aštriausiai yra valgę/esate valgę? koks aštrumas mėgstamas? ką aštraus nuolat valgo/-ote?.  Jei tas aštrumo mėgimas apsiriboja tik aštrių parduotuvinių bulvių traškučių valgymu ar  paprasto kečiupo, padažo, kuris vadinasi ,,Aštrus", ,,Adžika" ( kuri turėtų būti aštri, bet ne visų gamintojų išvis turi normalų aštrumą), tai tikrai nereiktų pulti auginti tokius aštriuosius pipirus kurie priskiriami pasaulio aštriausiems: Naga Viper, Bhut Jolokia, Trinidad Scorpion Moruga Red, Trinidad Scorpion Butch T ir kt. 

Mėgstant  parduotuvinius marinuotus Jalapeno  ir juos valgant kaip agurkėlius, taip pat nereikia  pulti užsisodinti vienos rūšies Jalapenų pusę ar visą šiltnamį, nes bent jau mūsų  marinuoti  naminiai paprasti Jalapenai buvo daug aštresni nei parduotuviniai ir tik vienas asmuo juos normaliai valgė. Visiems kitiem buvo gerokai per aštru. Jie keletą kartų savo aštrumu pralenkė marinuotus parduotuvinius. 

Net jei žmogus nei dienos negali būti be Tabasco padažo, taip pat nereiktų pulti auginti pačių aštriausiųjų pasaulio pipirų,
nes tabasco pipirai aštrūs, bet nėra patys aštriausi. Tabasco mėgėjams tikriausiai labiausiai ir tiks Tabasco ar panašaus aštrumo pipirai ir galbūt dėl pabandymo vienas ar keli aštresni už juos. Jeigu dažnai mėgsta ar mėgstate  Tabasco Habanero Sauce, tuomet galbūt jau ir galima kažką pabandyti, kas priskiriama prie ekstremaliai aštrių pipirų. Kitu atveju bent jau aš nerizikuočiau :) 

Aišku jei norisi išbandyti ar kažkas paprašo augint ekstremaliai aštrius pipirus tai mano nuomone geriau gailėtis tą pabandžius nei, kad neišbandžius. Blogiausiu atveju jei niekas nevalgys pipirų bus galima pasidaryti naminę priemonę prieš nekviestus svečius. Teko skaityti, kad aštriųjų pipirų milteliai, nuovirai nepatinka skruzdėms, bet dar neišbandžiau ir nežinau ar tai tiesa :)

Auginant ekstremaliai aštrius pipirus, reiktų nepamiršti ir apie mažus vaikus: ar sugebėsime užtikrinti jų saugumą? ar neatsikas, neįsikiš į akis ar kitaip nenukentės? Juk maži vaikai jautresni. Jei suaugusiems ne tokie aštrūs gali nuplikyti odą, tai vaikams gali būti ir liūdniau....

Aštrumą galima pasižiūrėti pagal Skovilio skalę. Pernai man renkantis aštriąsias paprikas labai padėjo:
http://www.pepperfriends.com/forum/uploads/monthly_01_2010/post-638-1262718324.jpg


Čiliai, kuriuos pernai auginau ir mano pastebėjimai apie juos:

  • Cheyenne - lietuviško pavadinimo nežinau, kai kurie juos vadina čijenais (dėl pavadinimų panašumo nereiktų sumaišyti su Kajenu, nes tai visiškai kitokia aštrioji paprika). Labiausiai mūsų šeimai ir draugams patikęs iš visų aštriųjų paprikų. Geltona, plonasienė. Labai tiko troškiniams, vištienos patiekalams, neužgožė kitų produktų skonio, nors ir aštrumo turėjo pakankamai. Trūkumas- džiovinami praranda gražią spalvą, nesusmulkinti sunkiai džiuvo džiovyklėje, gal natūraliai ir geriau džiūtų. Augalai pas mus buvo derlingi, gana kompaktiškii ir gražiai atrodė, ypač kai noko čiliukai. Šiemet būtinai auginsiu.


  • Kilian- pas mus derėti pradėjo anksčiausiai. Geltonas. Taip pat antras labiausiai patikęs čili mūsų šeimai. Labai patiko patiekaluose- idėjus keletą jų nuo aštrumo išmušdavo karštis, bet patiekalo skonis nebuvo užgoštas ir atsiskleisdavo. Šiemet žadu auginti keletą augalų.
  • Jalapeno- kol žali labai tinkami marinavimui, vakavimui. Sienelės storokos. Labai geras jų marinavimo receptas, pagal kurį marinuosime ir šiemet: http://giedrius-v.livejournal.com/65860.html Keletą augalų arba vieną augalą paprastų Jalepenų tikriausiai auginsiu ir šiemet. Daugiau auginius, tų kurie žadama, jog bus mažesnio aštrumo- Tam Jalapeno.
  • De Cayenne - tikriausiai nesuklysiu pavadindama jį klasikiniu čiliuku, vienu iš labiausiai žinomu.  Gana aštrus. Mūsų šeimai nepatiko, nes užgožė patiekalų skonį, aštrumas gniaužiantis kvapą. Šiemet neauginsiu.
  • Ring of Fire- labai panašus į Cayenne tiek skoniu (nelabai radau skonio skirtumų), tiek savybėmis, tiek patys pipiriukai ir augalai. Šiemet neauginsiu.
  • Aji Crystal- internetiniuose šaltiniuose rašoma, jog tinkamas salsai, bei kitiems padažams.  Mes naudojame troškiniams, visai patiko ir įdaryti faršu. Kepdami, virdami praranda dalį aštrumo. Buvo gan aukšti ir nekompaktiški augalai, reikėjo atramų, bet derlingi. Augalus ir pipiriukus labai mėgo paskanauti šliužai. Šiemet žadėjau neauginti, bet mums labai skanūs koncervuoti tad gal vieną auginsiu.
  • Hungarian Yellow Hot Wax- man aštrumo pakako, kitiems jie buvo mažai aštrūs. Daugelyje patiekalų aštrumas dingdavo, kad pasijustų reikėdavo dėti ne vieną. Taip pat labai mėgo juos šliužai. Šiemet neauginsiu. 
  • Pepperoncini mūsų šeima nelabai jų valgė ir įvertino, nes buvo labiau patikusių čiliukų. Tad labai peikti ar girti negaliu. Žadėjau šiemet neauginti, bet atsidariau sloviką marinuotų šių pipirų- skonis sužavėjo- man pats tas, aš galiu valgyti kaip agurkėlius, švelniai aštrūs :) tiesa marinuoti žali man skanesni nei raudoni, juos pagrinde ir rekomenduojama vartoti kol nesunokę.


  • Bishop's crown- dekoratyvūs čiliukai savo forma, sienelės gan storos, tinka maisto papuošimams, aštrumas panašus į Jalapeno. Manau tiktų marinavimui, vakavimui. Dar nelabai išbandytas mūsų šeimos. Užaugo aukšti augalai. Šiemet neauginsiu.
  • Bird Eye Demon- gan aštrus čili. Kas nepratę prie aštrumo nelabai rekomenduočiau pradėti nuo šių čilių. Augalai buvo aukštoki, nors ir buvo rašoma, kad kompaktiškas, bet gal įtakojo auginimo sąlygos... Šiemet neauginsiu, beveik niekas jų nevalgė ir nedėjo į patiekalus. Turiu nemažai pridžiovinusi tad darysiu priemones nuo kenkėjų. Internete jie rekomeduojami kaip ekologiška priemonė nuo amarų, erkučių, šliužų ir kitų augalus puolančių kenkėjų.


Šiemet be kai kurių minėtųjų planuoju auginti:
Thai Hot Culinary- auginsiu tikriausiai vazonuose kelis augalus, nes žadamas kompaktiškas augalas, bei pristatomas kaip nepamainomas prieskonis kulinarijoje. Sugundė išbandyti ar tai tiesa :)
Fish Pepper- kadangi mėgstame žuvies patiekalus- išbandysim, nes kiek teko matyti angliškuose receptuose su žuvimi ir jūros gėrybėmis minimi gana dažnai.
Tam Jalapeno- žadamas mažesnis aštrumas nei įprastų Jalapenų, tad norisi pabadyti, nes kaip minėjau paprasti man buvo per aštrūs.
Aji Habanero- žadama, jog bus neaštrus ir į habanero panaši tik išvaizda ir pavadinimas. 
Jaloro ir Caloro- kaip supratau išvesti iš Jalapenų tik mažesnio aštrumo tad irgi norisi išbandyti ir pažiūrėti kurie geresni :) 

Kilian, De Cayenne sėklų nesunku rasti Žaliose stotelėse, aš iš ten juos pernai ir pirkau. Jalapenų gal kiek sunkiau parduotuvėse rasti. Kitus galima įsigyti internete.










Temų grupės