Pomidorų sėklos ir sėklų grūdinimas

Pernai išbandžiau pomidorų sėklų grūdinimą. Sakoma, jog pagrūdinus sėklas patys pomidorai būna atsparesni šalčiui, nepalankioms oro sąlygoms ir ligoms.  Aš tiesa sakant nepastebėjau skirtumo nuo pomidorų, kurių sėklų negrūdinau, bet parašysiu kelis būdus, kuriuos pati tik pernai sužinojau iš patyrusių pomidorų augintojų.

1. BŪDAS
Sėklas reikia laikyti 7 dienas drėgnoje medžiagoje, sandarioje plastikinėje dėžutėje šaldytuvo daržovių skyriuje. Po to 1 para kambario temperatūroje ir vėl 7 dienos šaldytuve, bet šį kartą reikia dėti į kamerą. Visą laiką sėklos turi būti drėgnai ir sandariai.

2. BŪDAS
Sudrėkinus medžiagos skiautę ar kažką kitą, nuspausti vandens perteklių, sudėti sėklas vienu sluoksniu, uždengti ta pačia drėgna medžiaga ir įdėti į dėžutę.  Laikyti šaldytuvo daržovių skyriuje, kasdien ištraukiant pravėdintant po 30 min. Stebėti, kad medžiaga visą laiką būtų drėgna.Grūdinti 10 dienų.

3. BŪDAS
Subrinkusias pomidorų sėklas, suberti į marlės ar kitos medžiagos maišelį. 19 val. maišelį su sėklomis laikyti 3°C šilumos - 1°C šalčio šaldytuve. Po to 5 valandas 25°C šilumoje šalia centrinio šildymo ar kito šilumos šaltinio. Taip pomidorų sėkloms temperatūra kaitaliojama 5-6 paras. Visą laiką pomidorų sėklos turi būti drėgnos.

Iškart po grūdinimo sėklas reikia sėti, kad ir kokiu būdu jos buvo grūdintos. Tiesa grūdinimas labiau tinka nehibridinių pomidorų sėkloms. Hibridiniai dažnai būna atsparesni, bet kai kurie augintojai ir hibridinių pomidorų sėklas grūdina.


Temų grupės