Sėjos pradžia. Daiginimas tabletėse.

Šiandien atidariau sėjos sezoną :) Prieš sėją sėklas apie parą mirkiau vandenyje su stimuliatoriumi HB-101. Jį su sėklomis išbandžiau pirmą kartą. Sėklų mirkymui galima naudoti ir kalio permanganato tirpalą, ,,Seasol", ,,Primseed", kai kurie naudoja sodos tirpalą, alavijo sultis ir kt.- pagal galimybes, norus ir įsitikinimus. Dražuotų, beicuotų sėklų nemirkau, jos įprastai būna kitokios spalvos, tarsi padažytos.

Kadangi sėklos įdėtos į vandenį ar tirpalą dažnai neskęsta-  tenka padėti nuskęsti gerai pamakaluojant induką arba  tiesiog su dantų krapštuku, nes jei plaukioja gali ir neišmirkti:


Kai kurių augalų sėklos neskęsta arba tik pabuvusios kažkiek laiko nuskęsta.

Pernai likau patenkinta sėdama čilių ir paprikų sėklas į durpines ir kokosines tabletes. Šiemet išbandau jas ir su pomidorais. Tablečių būna pirkti ir supakuotų ir po vieną vienetą.


Prieš sėją tabletes reikia kelias minutes išmirkyti šiltame vandenyje, bet ne karštame. Duobutės, į kurias dedamos sėklos turi būti viršuje. Vandens pilti nedaug, kad tabletės jame neplaukiotų kaip jūroje.Jei trūksta vandens geriau jo pripilti vėliau. Jei vandens bus per daug tabletės gali gerokai ištižti.


 

Ar jau pakankamai įmirko patikrinti nesunku- paspaudžiant tabletės šonus: jei nebėra kietumo- vadinasi jau galima sėti. Tabletę šiek tiek nuspaudžiu, kad nebūtų labai šlapia. Jei planuoju po sėjos keletą dienų nebūti namuose- tablečių nedengiu su polietilenu ir pasėjusi ant sėklytės užkrapštau durpių ar kokoso- manau taip sėklytei būtų daugiau drėgmės. Tinkamai prižiūrint ir labai nekantraujant galima neužberti sėklyčių niekuo, bet aš pastebėjau, jog  tie daigeliai, kurie buvo užberti dygsta be sėklyčių "ant galvų" .  Yra  augalų, kurių sėklų negalima užberti žemėmis tad reikia ir į tai atsižvelgti.



Tabletes pagal veisles sudedu į atskirus indelius. Juos uždengiu arba dangteliais arba polietileniniais peršviečiamais maišeliais, sudedu ant radiatoriaus prieš tai padėjusi polisterolio, kad nesušustų:


Aišku jei radiatoriai būna labai karšti, tikriausiai geriau sėklytėms šalia jų, o ne ant jų. Aš tokiu atveju dedu ant palangės, arčiausiai radiatorių.

Indelius kasdien stengiuosi nudengti ir pravėdinti apie pusvalandį.Kitaip gali supelyti tabletės ir sėklos. Taip pat reikia stebėti ar tabletės neišsausėjo, tas ypač aktualu su tomis sėklomis, kurios ilgiau dygsta. Jei išsausėja reikia šiek tiek padrėkinti.

Reikia vis patikrinti ar nėra dygstančių daigelių, juos pamačius reikia kelti kur yra daugiau šviesos, geriausiai pietinė palangė tinka, kitaip daigeliai gali ištįsti.Taip pat jei palangė šalta reikia padėti polisterolio plokštę ar kažką panašaus.

Temų grupės